Sacharidy

Jsou základním zdrojem energie pro organizmus. V těle mají formu glukózy fungující jako okamžitý zdroj energie nebo formu škrobu glykogenu fungujícího jako záložní zdroj energie v játrech a svalech.

Sacharidy můžeme rozdělit na:
Monosacharidy (jednoduché) – např. cukr a med, ale najdeme je i v ovoci, dále potraviny s cukrem (sladkosti). Tyto cukry se rychle vstřebají a dodávají tělu okamžitou energii, po které ale přichází hlad a únava. Těmto cukrům označovaným jako prázdné kalorie je vhodné se vyhnout

Glukóza – nachází se v medu, vinných hroznech, je známá jako Glukopur, Besip či hroznový cukr. Je součástí iontových nápoj pro sportovce
Fruktóza – nachází se v ovoci, medu, obilí, červené řepě apod.
Galaktóza

Disacharidy (složené) – např. cereálie, chleba, těstoviny, rýže, zelenina. Tyto cukry se vstřebávají pomalu, dodávají energii pozvolna a dlouhodobě. Současně díky pomalému vstřebávání a obsahu vlákniny navozují pocit sytosti.

Sacharóza – nachází se v bílém a hnědém cukru, cukrovinkách, fících, datlých apod. Je to cukr, kterým běžně sladíme
Laktóza - nachází se v mléku a mléčných výrobcích.
Maltóza - je obsažena se v ječných klíčcích a nachází se v pivu


Polysacharidy – slouží buď jako zásoba energie u rostlin (škrob) u živočichů glykogen), nebo mají funkci stavební (celulóza)

Škrob – tento druh sacharidů nechutná sladce. Konzumujeme ho především v obilninách, a výrobcích z obilí, v luštěninách, rýži, bramborách, zelenině a ovoci

... zpět na seznam článků

Liniebox


S programem LINIEBOX jíte, na co jste zvyklí. Jíte chutně, často, ale pravidelně a jen tolik, kolik váš organismus potřebuje.

LINIEBOX s.r.o.

  Brno - Kolejní 14

   +420 774 120 171

   info@liniebox.cz

Sledujte nás