Připravili jsme pro Vás nový web s rozšířenou nabídkou našich služeb o další produkty. Liniebox.cz se mění na značku Popapej.cz.
Alkohol
Alkohol - mírné pití (2dcl suchého vína pro ženy a 4dcl pro muže) není vůbec na škodu také díky dalším zdravím prospěšným látkám, které přírodní suché víno obsahuje. ...více informací.
Bazální metabolismus
Bazální metabolismus je základní látková přeměna teplokrevných organismů, které setrvávají v klidu. Bazální metabolismus měříme při teplotě, ve které nejsou zapojeny termoregulační mechanismy organismu. U dospělého člověka jej lze odhadnout v jednotkách Megajoulů podle tohoto empirického vzorce: BM(MJ) = hmotnost(kg) * 0,1. ...více informací.
Bílkoviny
Jsou základní stavební složkou organismu, podílejí se na stavbě buněčných a kosterních struktur a tvoří se z nich nukleové kyseliny, enzymy a hormony. Jako zdroj energie je tělo využívá, až když není dostatek sacharidů a tuků. Doporučená denní dávka je 0,8 g na kg tělesné hmotnosti za den. Sedmdesátikilový člověk by tedy měl denně sníst asi 60 g bílkovin. Nedostatek bílkovin vede k poruchám tělesného a duševního vývoje... ...více informací.
Brambory
Brambory mají všech potravin největší sytící efekt. Mají velmi vyvážené složení živin a jsou bohaté na nutričně významné látky. V přírodním stavu obsahují až 80 % vody, sacharidy (především ve formě škrobu), vlákninu a bílkoviny, které patří díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin mezi nutričně nejhodnotnější bílkoviny rostlinného původu. Brambory jsou také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů a vý... ...více informací.
Cholesterol
Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce. Přiměřená hranice cholesterolu v krvi: pod 5,16 mmol/l (200 mg/dl) hraniční hranice cholesterolu v krvi: 5,16 – 6,18 mmol/l (200 – 239 ... ...více informací.
Chróm
Chróm působí preventivně proti cukrovce, hypoglykemii, asteroskleróze, pomáhá snižovat krevní tlak, nadváhu, nepřiměřenou chuť na sladké, snižuje pocit únavy. ...více informací.
Dia potraviny
Dia potraviny jsou potraviny pro diabetiky a proto by měly být správně označeny. Údaje na obalech by měli umět číst všichni spotřebitelé, pro diabetiky jsou však tyto informace doslova životně důležité. Musí si totiž hlídat a pečlivě počítat denní příjem sacharidů. K dia výrobkům přitom často diabetici utíkají jako ke své záchraně. Diabetici se ovšem mylně domnívají, že „dia“ cukrovinek mohou sníst, kolik se ji... ...více informací.
Diabetes mellitus (cukrovka)
Diabetes mellitus (cukrovka) je metabolická porucha, projevující se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Jde o onemocnění, při kterém je relativní nebo absolutní nedostatek inzulínu. Nedostatek inzulínu způsobuje, že se nevyužítá glukóza nedostává k buňkám, aby je vyživovala, ale hromadí se v krvi, vzniká hypoglykémie. Nevyužitá glukóza se může objevit i v moči. Příznaky nemoci jsou časté močení, žízeň, únava, svalová sl... ...více informací.
Diabetes mellitus (cukrovka) 1. typu
Diabetes mellitus (cukrovka) 1. typu je poruchou, při níž destrukce buněk beta, jež produkují inzulin, je příčinou nedostatku inzulinu. Choroba tohoto typu vzniká v dětství nebo mládí, ale může se objevit i v dospělosti. Onemocnění je spojeno s autoimunitní příčinou. Na oslabený organizmus začne působit spouštěcí faktor, například virová infekce, vznikne zánětlivá reakce na ostrůvkové buňky beta. Subjektivní a objektivní... ...více informací.
Diabetes mellitus (cukrovka) 2. typu
Diabetes mellitus (cukrovka) 2. typu je nejčastější formou cukrovky u nás. Objevuje se spíše ve vyšším věku, při obezitě, nedostatku pohybu a u nezdravého životního stylu. Tělo nemocného inzulin sice vytváří, ale neumí jej efektivně využít. DM typu II. má pozvolné projevy a často se na něj přijde při preventivním vyšetření krevní glukózy. Příčiny vzniku tohoto onemocnění nejsou ještě beze zbytku objasněny, působí ... ...více informací.
Drůbeží maso
Drůbeží maso zvláště kuřecí, ve srovnání s masem ostatních zvířat vykazuje nižší energetickou hodnotu a vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin, které obsahují všechny aminokyseliny nepostradatelné v lidské výživě. Bílá svalovina obsahuje vyšší procento bílkovin než tmavá a nejbohatší na ně kromě kuřecího je i maso krůtí. Obsah tuku v mase různých druhů drůbeže kolísá podle věku, pohlaví,... ...více informací.
Energetická hodnota
Energetická hodnota je údaj, který udává množství kcal nebo kJ, které daná potravina poskytuje. Energetickou hodnotu je dobré sledovat, jestliže potřebujeme ovlivňovat svoji hmotnost. Energie získaná z celodenní stravy by se měla rovnat energetickému výdeji, který zahrnuje energii bazální, potřebnou k tomu, aby nám pracovaly orgány, a dále energii potřebnou na pohyb a práci. Denní potřeba energie je velmi individuální. U dospě... ...více informací.
Glykemický index
Pojem kilokalorií či kilojoulů je všeobecně známý, ale glykemický index je zatím mnoha hubnoucím utajen. Podstatou teorie GI je zjištění, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. To lze vyjádřit pomocí tzv. glykemického indexu, který určuje, jak dalece vychyluje konzumace dané potraviny hladinu cukru v krvi. Pokud sníme potraviny s vysokým glykemickým indexem (např. bílé pečivo, cukr, bagety, hamb... ...více informací.
Glykémie
Glykémie (krevní cukr) termín používaný pro vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Normální hodnoty u zdravých lidí jsou 3,8-5,6 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Zvýšení hladiny cukru v krvi na sobě zdravý člověk hned nepozná, nic ho nebolí. Až dlouhodobá zvýšená glykémie způsobuje vážné zdravotní problémy. Snížení hla... ...více informací.
Hlavní jídla
Hlavní jídla (obědy a večeře) by včetně přílohy při redukci váhy měly obsahovat okolo 1500 kj. Stejně jako snídaně i svačiny jsou i obědy a večeře důležitým jídlem dne. Každé jídlo musí mít správné složení a mít vyvážený obsah sacharidů, bílkovin a tuků. Obědy a večeře se můžou mezi sebou zaměňovat, ne však žádné jídlo vynechávat. Poslední jídlo dne (večeře) by se mělo konzumovat nejpozději 2 hodiny př... ...více informací.
Hořčík
Hořčík je nezbytný téměř pro všechny fyziologické procesy v organismu. Aktivuje více jak 300 enzymů. Je důležitý pro nervovou a svalovou činnost srdce a oběhového systému. Doporučená denní dávka je 400mg. ...více informací.
Hovězí maso
Hovězí maso obsahuje širokou škálu živin včetně cenných minerálních látek, zejména železa a zinku,vysoká spotřeba se dává do souvislosti s rakovinou tlustého střeva, příliš mnoho hovězího loje může podporovat vznik srdečních chorob. Hovězí maso je charakteristicky cihlově červené, obsah svalového barviva a výsledná barva masa však dále závisí na věku poraženého zvířete – u mladých kusů je bledě červená, u sta... ...více informací.
Hypoglykemie
Hypoglykemie je patologický pokles glykemie pod 3,3 mmol/l doprovázený klinickými projevy, jež jsou způsobeny vylučováním antiregulačních hormonů a dalšími biochemickými procesy. Řadí se mezi akutní komplikace diabetu a jedná se o častou komplikaci léčby diabetu inzulinem. Normální hladina glukózy v krvi je 3,5 - 5,5 mmol/l. Diabetik však může mít problémy i při těchto hodnotách (je „zvyklý“ na chorobně zvýšenou hladinu... ...více informací.
Inzulin
Inzulin je hormon produkovaný B buňkami Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, který snižuje hladinu cukru v krvi. Inzulin má opačnou funkci než glukagon. Inzulinem se také léčí diabetes mellitus (cukrovka). Aplikuje se podkožně prostřednictvím injekcí. Inzulin nelze podávat ústy. ...více informací.
Jód
Jód je prvek zásadní důležitosti. Je nezbytný pro činnost štítné žlázy, která se projevuje jako zásadní stavební kámen svých hormonů. Hormony štítné žlázy jsou nezbytné pro vývoj a růst organismu, pro normální činnost nervové soustavy, pro správně probíhající látkovou přeměnu, pro zachování plodnosti obou pohlaví. Při snižování nadváhy bychom měli jód doplňovat, usnadní nám to hubnutí aktivací hormonů št... ...více informací.
Karnitin
Karnitin je látka, která se vyskytuje ve dvou formách: D-karnitin a L-karnitin. Zvyšuje využití kyslíku a tuku během cvičení. Předpokladem je však dosažení dostatečné intenzity. ...více informací.
Kyselina listová
Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplexu. Je nezbytný při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Při snižování nadváhy má doplnění kyseliny listové pozitivní antidepresivní vliv. ...více informací.
L-karnitin
L-karnitin bývá propagován jako „spalovač tuku“, doporučuje se sportovcům, při hubnutí či pacientům s onemocněním srdce nebo ledvin. V potravinových doplňcích se často kombinuje s dalšími látkami, které by údajně měly urychlovat β-oxidaci mastných kyselin. Obvykle používané denní dávky se pohybují od asi 500 mg denně výše, vyhláška[1] připouští v doplňcích stravy maximálně 1 g denně. Spolehlivé vědecké studie, k... ...více informací.
Lecitin
Lecitin je jako doplněk stravy vhodný ke snižování cholesterolu v krvi, dále pomáhá bojovat se stresem a zlepšuje paměť. Má-li fungovat jako spalovač tuků, nesmí být jeho denní dávka menší než 1000mg (ani tak není jeho hubnoucí efekt zaručen) ...více informací.
Luštěniny
Luštěniny obsahují málo tuku (s výjimkou vyšších hodnot u sóji), a navíc tuku "hodného" (jde o tzv. nenasycené mastné kyseliny), a jsou dodavateli minerálních látek (hořčíku, draslíku, vápníku, železa, mědi a zinku). Důležitý je také obsah nejen např. vitaminu E u sóji, ale i vlákniny. Luštěniny jsou vhodné jako součást prevence srdečně cévních onemocnění a holdovat by jim měli diabetici; mj. se totiž pomalu vstřebáv... ...více informací.
Masné výrobky
Masné výrobky jsou bohatým zdrojem biologicky hodnotných bílkovin. Konzumace masa je však často spojena s vysokým obsahem tuku, je proto důležité tučná masa nahrazovat libovým (libové vepřové, telecí, drůbeží, králičí, klokaní, pštrosí, zvěřina). Do jídelníčku je důležité zařazovat co nejvíce ryb a mořských živočichů... více informací.
Maso vepřové
Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné. Ryby obsahují plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny A,B1, B2, PP, D, vápník, železo, fosfor. Mořské ryby jsou navíc bohaté na jód a obsahují další vitamíny a tuky. Konzumace ryb pomáhá zlepšení zdravotního stavu. Rybí maso má nízkou energetickou hodnotu. Konzumace rybího masa má kladný vliv pro lidský o... ...více informací.
Metabolismus
Metabolismus (trávení) neboli látková přeměna je soubor všech enzymových reakcí ( metabolických drah), při nichž dochází k přeměně látek a energií v buňkách a v živých organismech. Podle směru probíhající změny, která se s komplexní organickou molekulou děje, můžeme metabolismus rozdělit na anabolismus (výstavbový proces, biosyntéza) a katabolismus (rozkladový proces). Zjednodušeně je metabolismus látková a energ... ...více informací.
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky jsou potraviny vyrobené zpracováním mléka . Mezi mléčné výrobky patří zejména: mléko, máslo, sýry, syrovátka, podmáslí, smetana, zakysaná smetana, kefír, jogurt, jogurtové nápoje, tvarohy, zmrzliny. Obsahují laktózu, která má nízký glykemický index. Důležité je vybírat výrobky, na které se váže co nejméně tuků. Jogurty a další mléčné výrobky by měly obsahovat maximálně 3% tuku a neměly by být p... ...více informací.
Obezita a nadváha
Obezita je nadměrné ukládání tělesného tuku v organismu, obvykle spojené se vzestupem hmotnosti. Ideální hmotnost je ta, která je vzhledem ke stavbě kostry a svaloviny a k charakteru povolání nejvhodnější pro jedince určitého věku a pohlaví. Nadváha, a především její těžší forma obezita, je chronické onemocnění, které již dávno není problémem jen kosmetickým, ale především problémem zdravotním. Se stoupající tělesno... ...více informací.
Obiloviny
Obiloviny jsou rostliny využívané a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie). Slouží především k lidské výživě buď celá (rýže) nebo rozemletá na mouku. Zrna se zkrmují a celé rostliny se využívají jako zelená píce. Nadzemní část se silážuje (kukuřice setá), zpracovává jako sláma (pšenice, ječmen) nebo se z ní vyrábí rohože, košíky, kartáče (čirok). Celosvětový podíl obilovin na lidsk... ...více informací.
Ořechy a semena
Ořechy a semena jsou kombinací bílkovin a tuků, mají tedy nízký glykemický index. Ořechy obsahují příznivé tuky, ale vzhledem k vysoké energetické hodnotě, bychom měli hlídat množství jejich konzumace. Pojídáním ořechů všech druhů také do těla dostaneme nemalou dávku vitamínu E, který se jinak v přírodních zdrojích shání obtížně, vitamíny skupiny B, hořčík, měď, aminokyselinu arginin a další prvky. ...více informací.
Ovoce
Ovoce sladké ovoce má oproti očekávání nízký glykemický index. Druh sacharidů (převážně fruktóza), vláknina, velké množství vody a kyseliny jsou příčnou toho, že ovoce má nízký glykemický index. Ovocné plody jsou čisticí prostředky našeho těla. Syrové plody neobsahují žádné škroby. Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů. Obvykle ho rozdělujeme na ovoce mírného pásu, tropické a subtropické ovoce. ...více informací.
Pitný režim
Pitný režim denně bychom měli vypít mezi 2-3 litry tekutin nejlépe vody. Pohybujeme-li se v horku, těžce pracujeme nebo sportujeme, musí být příjem tekutin přiměřeně větší. Při nedostatku tekutin dochází ke zhuštění tělních tekutin, zejména krve a dochází ke zpomalení metabolických procesů a nepříjemným pocitům (bolest hlavy, únava, podrážděnost). Při dlouhodobém nedostatku tekutin dochází k poškození ledvin, jat... ...více informací.
Pivo
Pivo obsahuje na 2000 látek, z nichž mnohé, jak se ukazuje, jsou lidskému organismu prospěšné např.: vitamíny, minerální látky, stopové prvky, kvasinky apod. Zatím nebyl změřen glykemický index piva, ale čím více alkoholu pivo obsahuje, tím je menší obsah sacharidů, ale je vyšší energetická hodnota. Při snižování nadváhy není pivo vzhledem k poměrně vysoké energii vhodné. ...více informací.
Pupálkový olej
Pupálkový olej má všestrannější použití – zmírńuje premenstruační obtíže, snižuje cholesterol, zvyšuje imunitu. Nadějí pro obézní je však jeho schopnost stimulovat tzv.. hnědou tkáňk větší tvorbě energie. Výsledkem je vyšší bazální metabolismus. ...více informací.
Rýže
Rýže je hlavní potravinou poloviny světové populace, pro niž není jen zdrojem energie, ale i důležitým zdrojem bílkovin. Čím víc se rýže čistí, tím méně minerálů a vitaminů zrna obsahují. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru u diabetiků. Rýže neobsahuje lepek, je proto vhodná pro nemocné s nesnášenlivostí pše... ...více informací.
Sacharidy
Jsou základním zdrojem energie pro organizmus. V těle mají formu glukózy fungující jako okamžitý zdroj energie nebo formu škrobu glykogenu fungujícího jako záložní zdroj energie v játrech a svalech. Sacharidy můžeme rozdělit na: Monosacharidy (jednoduché) – např. cukr a med, ale najdeme je i v ovoci, dále potraviny s cukrem (sladkosti). Tyto cukry se rychle vstřebají a dodávají tělu okamžitou energii, po které ale při... ...více informací.
Sladidla
Sladidla - nejvíce se zažilo dělení na sladidla náhradní a umělá. Mezi náhradní (cukry) patří například fruktóza nebo sorbit. Zvyšují kalorickou hodnotu i glykémii a musí se započítat do denní dávky sacharidů. Nemocní s diabetem je logicky mohou konzumovat jen v omezené míře. Mezi umělá sladidla patří ta nízkokalorická (mají o 30 % méně kalorií než cukr), například sorbitol, xylitol, maltitol, mannitol, a sladidla zcela... ...více informací.
Snídaně
Snídaně je první jídlo dne, které se obvykle konzumuje v ranních hodinách. Zdravá snídaně organizmus nastartuje. O zdravém způsobu stravování totiž rozhoduje nejen složení potravin a z nich připravovaných pokrmů, ale i časové rozvržení, přičemž k základním pravidlům patří rozložení jídla do pravidelných malých dávek. Převažuje názor, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne a že má zásadní dopad na lidské zdr... ...více informací.
Sója
Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Má široké použití jako potravina. Sója je nazývána rostlinným masem, rostlinou budoucnosti, zázračnou rostlinou. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech plodin, a to bílkovin plnohodnotných . Její bílkovina se rovná bílkovině masa, mléka i vajec. Sójové boby a výrobky z nich - maso, mléko, tofu, olej apod. - poskytují velmi kvalitní tuky, jež svými mastnými kyselinami chrání cévy... ...více informací.
Tuky
Tuk je díky své energetické vydatnosti významnou složkou potravy. V organizmu funguje hlavně jako rezervní zdroj energie. Dále pak má funkci např. v tělesné termoregulaci, ochraně některých orgánů a oběhu a absorpci vitamínů obsažených v tucích. Konzumace tuků v rozumné míře je důležitá. Je však potřeba spotřebu tuků omezovat a dávat pozor na skladbu tuků. Dělení tuků pro účely tohoto textu není podstatné, a proto se z... ...více informací.
Vápník
Vápník je minerální látka, která je nezbytná pro tvorbu kostí a zubů a pro fyziologické procesy např. srážlivost krve, stahy svalů, práci srdce a přenos nervových impulsů. Doporučené denní dávky vápníku – dětí 1-6 let 400 – 650mg, 6-10 let 600- 850mg, 10-20 let 750 – 1300mg, dospělí 700 – 100mg, ženy po menopause 1200-1500mg. Nedostatkem vápníku jsou ohroženy zejména ženy snižující nadváhu, vevanu a malé děti. ...více informací.
Vitamín C
Vitamín C je ve vodě rozpustná živina a vitamín nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví. Vitamín C je nezbytný pro činnost imunitního systému a tvorbu kolagenu. Snižuje riziko vysokého krevního tlaku, aterosklerózy a rakoviny. Nedostatek vitaminu C se proto projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic, a zvýšenou krvácivostí, a dále typicky sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným... ...více informací.
Vitamín E
Vitamín E je jedním z nejvýznamnějších antioxydantů. Hraje roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, nádorových choroba zpomaluje stárnutí. Je nezbytný pro normální průběh těhotenství a porodu. Doporučená denní dávka vitamínu E je 12-15mg. Při snižování nadváhy má velký význam pro metabolismus buněk a doporučuje se jeho větší příjjemi jako ochranného protistresového faktoru. ...více informací.
Vitamín K
Vitamín K je charakterizován jako protikrvácivý faktor. Je nezbytný k syntéze látek ovlivňujíci srážlivost krve. S dalšími antioxydanty působí protirakovinně. ...více informací.
Vitamíny a minerály
Vitamíny a minerály jsou klíčové látky pro metabolizmus organizmu a působí společně s ostatními složkami potravy. Většina potřebných minerálů a vitamínů je obsažena v komplexní pestré stravě. Pokud některé v těle chybí, je možné je doplnit uměle pomocí vitamínových a minerálních tablet. Vysoké množství těchto látek ale může být škodlivé. ...více informací.
Vitamíny B-komplexu
Vitamíny B-komplexu mají v organismu vliv na řadu životně důležitých funkcí. Jsou nezbytné na přeměnu živin na energii. Ovlivňují mnoho r´procesů v játrech, zlepšují jejich regeneraci a odolnost proti toxickým dávkám. Působí na krvetvorbu. Ovlivňují růst a kvalitu vlasůa nehtů. Mají vliv na uvolněí stresu a potlačení nervozity. ...více informací.
Základní složky potravy
Základními složkami potravy jsou živiny, vitamíny, minerální látky, vláknina a voda. Naše strava je složena ze tří základních živin - sacharidy (cukry), lipidy (tuky) a proteiny (bílkoviny). Správná a vyvážená strava obsahuje 60% sacharidů, 25% tuků a 15% bílkovin. Každá samostatná potravina obsahuje různé poměry těchto složek. Například čistá šunka obsahuje téměř samé bílkoviny, olivový olej samé tuky a chléb převá... ...více informací.
Zelenina
Zelenina při hubnutí je jednoznačně jedničkou. I když ze základních živin převažují v zelenině sacharidy, vzhledem k velkému množství vody je jich většinou tak málo, že je vůbec nemusíme brát v úvahu. Navíc zelenina obsahuje většinou výhodný druh sacharidů, které se díky vyššímu obsahu vlákniny rozkládají pomalu. Zeleninu lze jíst téměř neomezeně jak u pohledu glykemického indexu, tak z pohledu energetické hodnoty... ...více informací.
S programem LINIEBOX jíte, na co jste zvyklí. Jíte chutně, často, ale pravidelně a jen tolik, kolik váš organismus potřebuje.